Roofvogel tips voor de duivenliefhebbers

Roofvogels duiven

Hot nieuws:

Inhoudsopgave

Zie ook onze laatste artikel over het schrikbarend gestegen aantal roofvogels:

Handige tips tegen roofvogels duiven

Dit artikel is al eerder gepubliceerd in 2016

Velen liefhebbers kampen met de problemen die roofvogels veroorzaken voor hun duiven.
Vanuit duivenliefhebbers heerst de overtuiging dat roofvogel werkgroepen verantwoordelijk zijn voor de toename van de roofvogel populatie in Nederland. Gedeeltelijk is dit juist, bijvoorbeeld in het geval van de slechtvalk. Zo zijn er op locaties in Nederland waar reeds slechtvalken broedde op hoge torens/masten, kasten opgehangen, zodat er tevens camerabeelden konden worden gemaakt voor onderzoek. Daarnaast worden er ook op andere plekken in Nederland kasten opgehangen. De meeste in Nederland voorkomende soorten, zoals kerkuilen, ransuilen, steenuilen, torenvalken en buizerds zijn niet tot nauwelijks een bedreiging voor onze duiven.

De havik, slechtvalk en sperwer zijn de soorten waaruit de meeste bedreiging voort komt. De problemen vormen zich op “locaties” waar deze roofvogel soorten broeden, maar ook door overwinterende roofvogels. Zo trekken vanuit o.a. Scandinavië, slechtvalken, haviken en sperwers richting Nederland.

Zodra de (lente) equinox (20 maart, het moment dat zon loodrecht boven de evenaar staat) is gepasseerd begint de broedperiode (de equinox op 23 september geeft de natuurlijke start van de “vogeltrek” aan). De roofvogels betrekken oude (succesvolle) broed plekken of maken nieuwe en gedragen zich territoriaal. Waar de vrouwelijke roofvogels het nest “kiest”, zijn de mannetjes in deze periode juist extra actief in de jacht, omdat bij elke prooioverdracht voor hem een “beloning “ wacht, namelijk het copuleren met de vrouw. De legsel grootte van roofvogels is o.a. gebaseerd op het aantal prooidieren dat aangeleverd wordt. Hoe meer prooioverdrachten, hoe meer er gecopuleerd zal worden, hoe meer kans op de maximale legsel grootte. Dit vaste patroon is iets waar wij als duivenmelkers mee moeten leren om gaan. In plaats van er een groter probleem van te maken, moeten we vooral leren denken in oplossingen.

Oude duiven

Veelal worden duiven na het vluchtseizoen in de hokken gehouden zodat ze kunnen ruien, de rustperiode is voor zowel de duiven als de liefhebbers vaak aangebroken. Zodra het nieuwe jaar start worden de duiven weer voor het eerst losgelaten (januari, februari). De duiven gaan dus met nauwelijks conditie en behoorlijk vervet, door de minimale inspanning in de periode daarvoor, weer los. Juist op het moment waarop roofvogels meer moeite hebben met het vinden van prooien, worden onze geliefde duiven op een presenteerblaadje opgediend aan de roofvogels.

De liefhebbers die de duiven in de herfst en winterperiode vast houden doen dit vaak noodgedwongen door hun werktijden op de weekdagen. Bij thuiskomst uit het werk is het immers donker in deze periode. In het weekend kunnen de duiven nog weleens los, echter draagt dit nauwelijks bij aan het weer opbouwen of behouden van de conditie. De duiven zitten vaak op vol gewicht en zullen dus snel gaan scharrelen en op de daken “slenteren”. Waak er dus voor dat de duiven dit gedrag gaan vertonen. Dit gedrag kan en zal vermeden moeten worden! Onderstaand is een advies wat zou kunnen helpen bij het voorkomen dan wel verminderen van verliezen door roofvogels.

Tip 1: Voor liefhebbers die last hebben van (overwinterende) roofvogels is het advies pas eind februari de “oude” duiven weer los te laten. Vanaf eind februari keren de overwinteraars weer terug richting hun broedgebieden (in o.a. Scandinavië). Door de afname van het aantal roofvogels in Nederland is de kans op verlies van duiven geringer.

Tip 2: Voor liefhebbers die juist in de broedperiode (rondom) maart last hebben van inheemse roofvogels zouden juist voor deze periode de duiven al moeten trainen en daarvoor voorzien in een goede basisconditie om juist de verliezen in deze periode te vermijden.

Tip 3: Voor liefhebbers die last hebben van zowel overwinteraars als inheemse broedende soorten zouden het volgende stappenplan kunnen gebruiken:
– Laat de duiven niet los voor 1 maart
– Vanaf 1 maart start je met, in plaats los laten vanuit het hok, het wegbrengen van de duiven op maximaal 3 km van het hok. De duiven zien vanuit de lucht het hok al staan dus verliezen zijn er dan niet. De duiven zullen hooguit 5 tot 10 min vliegen en bij thuiskomst kun je ze direct binnen roepen en voeren.
– Zorg wel dat ze op een goed vlieggewicht zijn en luisteren.
– Voordeel is dat op het moment je de duiven oppakt voorafgaand aan een training, je ze allemaal door de hand kan laten gaan en controleren op conditie, mankementen etc.
– Het oppakken en wegbrengen neemt hooguit een half uur in beslag.
– Op deze manier voorkom je dat de oude duiven met zeer geringe conditie blijven hangen rond het hok, slenteren op de daken en of zitten op het gras en daarmee een veel grotere kans zijn voor roofvogels.
– In totaal ben je met 10 keer (verdeeld over de gehele maand) een stukje wegbrengen een stuk wijzer geworden over je duiven qua gewicht en conditie en heb je ze allemaal nog.
– Daarna hebben de duiven een basisconditie en kan er begonnen worden met loslaten aan huis. De duiven hebben op deze manier veel meer kans tegen de roofvogels!

Jonge duiven

De jonge duiven zijn nog helemaal wereldvreemd van alle gevaren “buiten” het hok. Heb je in het gebied waar je woont in de winter veel last van roofvogels die overwinteren, dan zou ik zeker geen winterkweek aanraden. De kans op veel verliezen is dan veel te groot.

Mijn advies; zorg dat je jonge duiven hebt die je rond 15 april (of als er weer blad aan de bomen hangt) kan uitwennen. De meeste roofvogels zijn dan al aan het broeden en zijn er genoeg andere prooien voor de roofvogels zoals eendenkuikens etc.

Tips:

De jonge duiven zo min mogelijk aandacht geven zolang ze bij de ouders zitten. Het is vooral belangrijk dat ze niet te vroeg gespeend worden, maar dat ze de hele voedingscyclus hebben gehad. Normaal staan de jongen tussen 4 en 6 weken op eigen benen, speen de jonge duiven pas als ze zelf eten uit / van de voerbak/tafel. De kans op E-coli neemt daar mee af doordat de duifjes de gehele cyclus afweerstoffen van de ouders hebben meegekregen.

Als je speent hou je ze de eerste dagen kort in het voer, ze moeten graag zijn. Op het moment van voeren train je ze op de fluit of rammel wat met een blik. Na enkele dagen leggen de duiven een verband tussen het geluid en het krijgen van voer (“Pavlov”). Ze weten dan exact wanneer het “baasje” komt. De duiven zullen nog erg schuw zijn, dit is juist de bedoeling. Als de jonge duiven het commando (fluit of gerammel) kennen en daarmee de beloning op eten, kun je het hok open zetten. Je zult zien dat de jonge duiven erg huiverig zijn voor de omgeving, omhoog kijken en van elke “mus” schrikken. Deze natuurlijke angst voor alles zit er nog goed in. Juist deze natuurlijke angst kan het verschil maken ten opzichte van duiven die wel heel tam gemaakt zijn en op het moment van naar buiten gaan hun focus naar de grond hebben en in het gras scharrelen. Dat zijn de duiven die geen gevaar van boven (roofvogels) zien aankomen.

Ook ik heb hier bij mijn hok met regelmaat (sommige periode dagelijks) o.a. een slechtvalk vliegen en jagen. Nog nooit heeft de slechtvalk een duif te pakken gehad. Ik vind het spel tussen de slechtvalk en mijn duiven fantastisch om te zien. Mijn duiven zijn door deze methode de roofvogels altijd te snel af.

Pas na enkele maanden, als ik de jonge duiven ga opleren, worden ze naar de hand gezet met voer, een lichtere mengeling en pinda’s. Ze zijn dan zo mak. De imprint fase van een jonge duif ligt rond de 3 maanden. Een bijkomstig voordeel is dat je geen duivinnen hebt die paar gedrag vertonen omdat ze de imprint fase zonder de mens hebben doorgebracht. Tamme duiven gaan al sleepstaarten voor de baas, die zijn te vroeg gespeend geweest en daardoor niet 100 duif meer qua natuurlijke instincten. Algemene tip voor mensen in bosrijke gebieden: – hang in bomen rondom je hok cd’s, zilverfolie of lint, wat door de wind en zon hinderlijk is voor de roofvogels. Roofvogels kiezen vaak vaste plekken in bomen om vanuit te jagen.

Algemene tip voor mensen die in de buurt van een slechtvalkenkast / nest wonen:

– vroege kweek (winterkweek, koppelen laatste week november)
– zorg dat je jonge duiven uiterlijk half februari al van een goede basisconditie hebt voorzien en ze goed luisteren naar alle commando’s.

De slechtvalk start met broeden vanaf half maart / april, maar voor deze periode begint het overdragen van prooien van de man aan de vrouwelijke slechtvalk al. Eventueel kun je er voor kiezen in de laatste twee weken van februari de duiven binnen te houden als de mannelijke slechtvalk zeer actief aan het jagen is. Overigens zijn er niet alleen problemen met roofvogels aan het begin van het seizoen. Op het moment dat de herfst equinox passeert (23 september) trekken (roof) vogels vanuit het zuiden weer richting het noorden. Er is rond eind september en de maand oktober dus meer “activiteit” in de lucht. Daarnaast gaan de jonge haviken en sperwers vanaf nu zelfstandig jagen (zonder hulp van hun ouders). Kortom wederom een periode om extra waakzaam te zijn. De problemen die roofvogels voor duivenliefhebbers veroorzaken zijn complex. Voor iedere liefhebber is er een unieke situatie mede bepaald door locatie hok en voorkomen van bepaalde soorten in de regio. Met bovenstaande tips probeer ik handvatten te geven om de grootste verliezen te voorkomen. Mocht je specifieke vragen hebben dan ben ik altijd bereid te helpen.

Ben de Keijzer – http://roofvogelboerderij.nl

ben de keijzer1_162161

Als je het bovenstaande nu goed en liefst twee keer doorleest, dan is het helder en duidelijk, dat al hetgeen Ben de Keijzer verteld op het houden van postduiven van toepassing is!
Met betrekking tot tilduiven gaat het bovenstaande verhaal totaal niet op en dus actie Ons Belang. Via foto’s en presentaties bij de vele instanties moet de commissie Weg met de Broedkasten van Slechtvalken in Den Haag en omgeving moet haar uiterste best doen een ieder te overtuigen van ons ZEER GROTE PROBLEEM!

zie ook

Duiven Gezondheid – Voorkomen is beter dan genezen!

 

Slechtvalken!

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Jasin

    Ik heb behoorlijk last van havik als rode wouw familie. Wat kan ik er tegen doen. Ik durf geen duiven meer los te laten. En het kost mij behoorlijk veel geld en duiven. Het blijft gewoon de hele jaar door. Dus ze vertrekken niet naar andere landen. Ik heb geen postduiven maar rollers. Mijn buurman heeft postduiven en kan ook niet meer gaan vliegen met wedstrijden vanwege overlast roofvogels

  2. Beheer

    Wij hebben uw bericht nog eens goed nagelezen, maar waar u eigenlijk naar vraagt dat staat in dit stuk beschreven onder het kopje tips.

    Wij hopen u zo voldoende te hebben geïnformeerd.

    Met vriendelijke groet,
    Tilduivenbond Ons Belang

Reacties zijn gesloten.