Schrikbarend gestegen aantal roofvogels

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:17 april 2019
  • Berichtcategorie:Mededelingen

Schrikbarend gestegen aantal roofvogels door K. de Groot


Schrikbarend gestegen aantal roofvogels

Inhoudsopgave

Den Haag, 8 april 2019

Betreft: Schrikbarend gestegen aantal roofvogels in Den Haag en omliggende wijken en steden waardoor hobby gedoemd is te verdwijnen.

Geachte mevrouw Koulen,

Ondergetekende K. de Groot, geboren in Den Haag richt zich met deze brief tot u om de volgende reden:

Ik heb vanaf mijn 8e jaar een fantastische hobby te weten De Haagse tilduivensport.

U zult waarschijnlijk denken: “Dat is hartstikke leuk voor deze man” maar niets is minder waar.

Ik ben nu 69 jaar en zou evenals mijn mede hobbyisten met plezier van deze hobby moeten kunnen genieten toch?

Sinds een aantal jaren echter wordt onze hobby die sinds 2015 in uw Nationale Inventaris is opgenomen danig verpest door de ongebreidelde aanwas van roofvogels ( sp ) die met de hulp van Nederlandse gemeenten wordt veroorzaakt.

Ja, overheidsinstanties die goedkeuring geven aan het plaatsen van nestkasten voor de slechtvalken door heel Den Haag en haar randgemeenten.

Er wordt zelfs een feestje met wethouders georganiseerd als er weer ergens een nestkast met webcam geplaatst wordt zodat de burger kan zien ( dus ook ik ) hoe de prooi uit elkaar

getrokken wordt.

Slechtvalk op bezoek in duiventil

U hebt er geen voorstelling van wat de gegrepen duif voor een gruwelijke dood heeft.

De roofvogel plukt eerst de veren eruit om vervolgens het vlees uit de duif ( die op dat moment nog in leven is ) te trekken.

Als Haagse duivenmelker voel ik bij wijze van spreken de pijn die zo’n duif ondergaat.Onze Haagse Tilduivensport is niet voor niets op uw Nationale Inventarislijst terecht gekomen.

Een hele leuke hobby die als het zo doorgaat met de aanwas van roofvogels, waarschijnlijk binnen 5 jaar verdwenen zal zijn.

Deze hobby doorgeven aan de jongere generatie is daarom gedoemd te mislukken aangezien zij ook de verhalen van de roofvogels horen en het erg zouden vinden als hun lievelingsduif gepakt zou worden.

Gestopt door roofvogels

Schrikbarend gestegen aantal roofvogelsEr zijn in mijn kennissenkring al diverse mensen die vanwege de roofvogels gestopt zijn omdat ze het niet meer aan konden zien hoe diverse duiven van hen gegrepen en verslonden werden.

Tilduiven die ze met veel plezier gekweekt hadden en liefdevol hadden grootgebracht.

Onze hobby is zo leuk omdat je omgaat met levende dieren waarmee je een soort band krijgt.

Ze worden mak waardoor je ze kan aaien en daardoor raak je gehecht aan de dieren.

Voor jongeren heel wat leuker dan altijd maar op die mobieltjes te staren.  


Aangezien Nederland het Immaterieel Erfgoedverdrag van Unesco in 2009 en 2012 geratificeerd heeft dient m.i. de overheid, zoals de gemeenteraad van Den Haag en gemeenteraden in overige gemeenten de met hun vergunning geplaatste nestkasten op gebouwen en kerken per direct te doen verwijderen.


Nestkasten

Ook nestkasten voor roofvogels die zonder vergunning van de gemeente geplaatst zijn dienen tevens op last van de gemeentelijke overheid verwijderd te worden.

De motivatie van de Vogelbescherming om de slechtvalk voor uitsterven te behoeden is haar doel voorbij geschoten.

Door het plaatsen van de nestkasten is de populatie gigantisch gegroeid waardoor het natuurlijke evenwicht door bemoeienis van de mens volkomen verstoord is.

Ook de bos-en weidevogels zijn de dupe hiervan. Hun aantal is schrikbarend achteruit gegaan.

Nederlandse postduivenverenigingen

De Nederlandse postduivenverenigingen zien de aanwas van slechtvalken met lede ogen aan en zullen dan ook opgelucht zijn als bestaande nestkasten verwijderd worden en het plaatsen van nieuwe nestkasten verboden wordt.

Misschien is het tij nu nog te keren maar dan zal er wel aktie ondernomen moeten worden.

Door middel van dit schrijven hoop ik dan ook dat u melding wilt maken bij de Unesco Commissie en eventueel aktie wilt ondernemen om de gemeentelijke overheden via de VNG op hun verantwoordelijkheid te wijzen om het Immaterieel Erfgoed in bescherming te nemen.

Hoogachtend,

Karel de Groot


Reactie van ons lid Ruben Feuerberg

Ruben Feuerberg:

Denk wel erg belangrijk de havik en sperwer nu ook te benoemen ook deze zijn in populatie enorm gestegen en zie op de diverse beelden foto’s van onze liefhebbers dat deze ook flink huishouden! 3 soorten roofvogels die omdat er nu zulke aantallen van zijn en totaal uit natuurlijk evenwicht, je krijgt een soort Oostvaardersplassen van de honger alleen nu in de lucht en alles grijpen wat los en vast zit en vliegt, klappen gewoon ook op de kanarie, vogel die je zomers in je tuintje heb hangen

Einde Schrikbarend gestegen aantal roofvogels.


Archief woensdag 3 april 2019, 16:50

Bron: Omroepwest

DEN HAAG – Mensen die de tilduivensport beoefenen zijn momenteel grote pechvogels. Door de groeiende aantallen roofvogels in de Haagse omgeving worden steeds meer van hun duiven opgegeten. De roofvogels zijn beschermd en de tilduiven zijn immaterieel erfgoed, water tegen vuur.

In Den Haag wordt de tilduivensport met plezier uitgeoefend. ‘Het is eigenlijk een seksspelletje tussen de duiven’, lacht Bianco Veen. Hij heeft zijn eigen duiventil in Laak. ‘De bedoeling is dat ik met mijn vrouwtje probeer het mannetje van de buurman te vangen. Maar ja, ik kan ook het vrouwtje kwijtraken natuurlijk.’

Zijn lach verdwijnt echter snel wanneer roofvogels ter sprake komen. ‘In Laak is het momenteel schrikbarend’, zo gaat hij verder. ‘Als je in de lucht kijkt bij ons is het net vogelpark Avifauna. Ik ben zeker drie duiven kwijtgeraakt aan de roofvogels, dat heb ik zelf zien gebeuren. Er zijn zeker zeven aanvallen geweest en ik heb er al vier moeten hechten. Ze hebben dan hele gaten in hun vleugels en lichaam zitten.’

Geen vergiftigde roofvogels meer

Provincie Zuid-Holland zegt weinig actie tegen groeiende aantallen van roofvogels te ondernemen en dat dit eigenlijk een natuurlijk proces is. ‘De groeiende populaties zijn een succes van ons natuurbeleid, maar het heeft ook te maken met het verminderd gebruik van landbouwgif en het feit dat de roofvogels minder (illegaal) bejaagd worden’, zo laat een woordvoerder weten.

‘Het is vervelend dat duivenhouders vogels verliezen, maar er is alle reden om te veronderstellen dat de situatie in Nederland de afgelopen decennia atypisch was: er was een laag risico voor tilduiven om aangevallen te worden omdat de omstandigheden voor roofvogels zo slecht waren.’

‘Beesten horen in de bossen thuis’

Haagse duivensporter Frans Rutten hoopt toch dat dit gaat veranderen. ‘Je bouwt gewoon een band op met die beesten, het is verschrikkelijk als ze dan opgegeten worden’, zegt hij. ‘Er komen steeds meer roofvogels door broedkasten hier in de buurt, maar die beesten horen in de bossen thuis. Niet hier!’

Door de roofvogels ziet Frans het niet meer zo zitten met zijn hobby. ‘Zo heb je geen zin meer in je sport. Je ziet die duiven gewoon vliegen en dan zie je een valk hem zo ‘pats’ pakken. Dag!’

‘Mensen moeten eens in oplossingen gaan denken’

‘De gemeenschap moet rekening met elkaar houden’, zegt Ben de Keijzer van Roofvogelboerderij Berkel en Rodenrijs. Hij heeft zowel duiven als roofvogels op zijn boerderij. ‘Beide kanten zitten in het cultureel erfgoed. Als de roofvogelvereniging nou bijvoorbeeld de broedkast eens vijf jaar laat hangen en daarna vijf jaar niet, dan kom je elkaar tegemoet. Ik vind dat mensen in oplossingen moeten denken en niet dat het steeds zo water en vuur is.’

Ook heeft De Keijzer wat advies voor duivenhouders die last hebben van roofvogels. ‘Begin later met het oplaten van je duiven’, zegt hij. ‘De roofvogels broeden tot midden april en jagen in deze weken extra veel. Dat scheelt je echt veel verliezen. En probeer je duiven niet te tam te houden. Ik snap dat het leuk is om zo’n lekker tamme duif te hebben, maar tegen een roofvogel in topvorm

maakt hij dan geen schijn van kans. Laat een duif even duif zijn, dan krijg je een kat en muisspel. Daar hou ik wel van.’


Word vandaag nog lid en steun de bond en haar leden

Nog geen lid van Tilduivenbond Ons Belang? word dan vandaag nog lid!
Word nu lid


Waarom lid worden:

Je wordt lid van een vereniging als de leden van die vereniging dezelfde hobby hebben. De ene is statisch lid, betaalt de contributie, ontvangt 4 maal per jaar De Duivenbode en voor het geval dat er problemen zijn met de buren, woningbouwvereniging of Gemeente, kunnen deze leden een beroep op informatie, ondersteuning en advies krijgen. Verder komen deze leden af en toe naar een clubavond en er is met het bovenstaande niks mis.

Ook zijn er leden, die actief zijn dus niet statisch en die alle clubavonden bezoeken en ook helpen op de clubavonden met bijvoorbeeld het neerzetten van de kooien enz. En dat zijn meestal commissieleden, die buiten de clubavonden ook nog het een en ander doen. Deze leden willen Ons Belang steunen in al haar werkzaamheden en vinden het fijn iets te betekenen voor hun vereniging.

En dan zijn er ook nog een behoorlijk aantal leden, die vinden, dat door hun lidmaatschap zij de vereniging groot willen maken en vooral willen, dat het niet wordt zoals vroeger, maar dat er wat meer tillen en duivenliefhebbers in de buurt komen liggen. Deze leden zijn niet actief, maar willen wel dat Ons Belang groot wordt, want dat houdt tevens in dat de tilduivenliefhebberij als hobby in stand blijft. En dat willen de tilduivenliefhebbers, lid of geen lid toch allemaal!

Dus beste tilduivenliefhebbers: wordt lid van Ons Belang, ga naar het word nu lid formulier en betaal voor het jaar 2018 let wel slechts 20 euro contributie voor het gehele jaar. U ontvangt dan 4 maal De Duivenbode in kleur, drie clubavonden met een gratis consumptie en gratis met een consumptie naar De Dag van de Haagsche Tilduiven liefhebber. Dit alles bij geen problemen met de buren, woningbouw of gemeente enz. dan komt er nog 25 euro bij.

U kunt door lid te worden Ons Belang ondersteunen groot te maken en dan heeft Ons Belang nog meer voordelen voor u in petto.

Want:
ONS BELANG IS UW BELANG (voor slechts 20 euro per jaar) Doen!


Onze sponsors:

Hofstede dier en tuin
Paul Groeneveld
diertotaal
J.S. SMIT & ZN.
hof ten vrede
De Zwarte Vogel
Hofstede Dier en Tuin en meer...
Paul Groeneveld Discus
“FRED-TET”
Fideles Adcvocaat & Mediator
DIER TOTAAL DEKKERSHOEK
r.Hahn
J.S Smit & ZN
Hoveniersbedrijf Sonetta
Hof ten Vrede
previous arrow
next arrow
 
De Zwarte Vogel
Hofstede Dier en Tuin en meer...
Groeneveld Duivensport
“FRED-TET”
Fideles Adcvocaat & Mediator
DIER TOTAAL DEKKERSHOEK
r.Hahn
J.S Smit & ZN
Hoveniersbedrijf Sonetta
Hof ten Vrede
previous arrow
next arrow
Shadow

Zie ook onze overige pagina’s:

Roofvogels wiki

Met roofvogels worden meestal twee (niet nauw aan elkaar verwante) orden van vogels bedoeld: de Accipitriformes en de Falconiformes. Het zijn over het algemeen vleesetende vogels die op een prooi jagen. Ze vangen deze prooi op de grond, in de lucht of in het water. Sommige soorten eten kadavers. Lees Meer>>>