Duivenziektes

Paratyfus

Paratyfus duiven
Paratyfus duiven:
Paratyfus duiven

Paratyfus duiven

Een duif met zo’n draaihals gedrag heeft Paratyphus (Salmonella) of en dit laatste is het meest waarschijnlijk) een besmetting met het Paramyxo-virus.Zo’n dier moet onmiddellijk worden geïsoleerd en na diagnose zullen de overige duiven behandeld moeten worden. Overigens heeft dit dier weinig overlevingskansen. Dus nogmaals direct apart zetten en laten "inslapen". Hokken goed schoonmaken en op tijd en niet teveel voeren. Worden er meer duiven ziek, zoveel mogelijk apart zetten. Het valt mij altijd op, dat paratyphus meer bij de duiven dan bij doffers voorkomt.

Paratyfus duiven (Salmonella)

duivenziektes
Duivenziektes

 

 

 

 

 

Paratyfus kan worden veroorzaakt door niet hygiënische omstandigheden en de verontreiniging van voer door knaagdieren. Het kan ook voorkomen bij de introductie van nieuwe duiven in het hok, zonder te controleren of deze gezond zijn. Voordat je nieuwe duiven bij de andere duiven laat kun je ze het beste isoleren en observeren voor 5 dagen, voordat je ze met andere duiven in aanmerking laat komen.

Symptomen van Paratyfus duiven:

Verlies van conditie en gewicht.
Groene slijmerige uitwerpselen.
Zwelling van het been en vleugelgewrichten.
Mank
Onbevruchte eieren.
Gedraaide hals (zelden)
Een oog blindheid (zelden)

Producten voor preventie en cure Paratyfus duiven:
Furaltadone & colistine 5 (DAC)
Trimethoprim? Sulfa (DAC)
Parastop (Belgica-DeWeerd)
Parastop (Pantex)
Pantrim (Pantex)
Para-Mix 1 (Travipharma)
Sal-Bac Vaccin (Bio-Mune)


2. paramyxovirus (PMV)

Duivenziektes
Paramyxovirus

 

 

 

 

Om Paramyxoviruste  voorkomen wordt aanbevolen dat alle dieren ten minste eenmaal per jaar worden gevaccineerd. Jonge vogels kun je laen vaccineren bij 4 tot 8 weken oud, maar niet later dan 4 weken. Vaccineren van alle vogels 4 weken vóór het broedseizoen. Zodra een duif Paramyxovirus heeft, is er weinig wat je kunt doen, vaccinatie op dit punt zal niet ten goed doen. We raden aan om al de duiven die de ziekte hebben, worden behandeld met La-Sota, die heeft al eerder laten zien wat een succes hier mee kan gehaald worden.

Symptomen van paramyxovirus:
Verlies van het gewicht
Waterige groene slijmerige ontlasting.
Parastop (Belgica-DeWeerd)
Het verdraaien van de nek en het hoofd

Producten voor het voorkomen of te genezen:
PMV1 Vaccin (Lohmann Animal Health)
LaSota (Lohmann Animal Health)
* OPMERKING: Als een zichtbare Paramyxovirus probleem optreedt, kunt u de volgende oplossing proberen. Dit werd aanbevolen door een aantal van de meest vooraanstaande duif dierenartsen in Nederland en België. Vaccineer de getroffen duif 3 x in een week, met PMV-1 gedode virus vaccin, 0,5 cc per schot in de nek, op zondag, woensdag en zondag. Na de behandeling, houden duif geïsoleerd voor een extra week, om ervoor te zorgen dat alle symptomen zijn verdwenen. Vergeet niet, dat de vogel altijd een vervoerder zal blijven.

Zie ook:

Veel voorkomende duivenziektes

Anatomie duiven

Duiventillen en regelgeving

Het skelet van de duif

Duiven (vogels)

Weetjes over duiven

Tilduivensport

De organen van een duif

Einde Paratyfus duiven pagina.