Doorgeslagen Natuurbescherming.

Een van de ingezonden stukken van duivenliefhebbers!

Voor mijn beleving is het jaar 2013 sneller omgevlogen dan een duif kan vliegen of ooit zal kunnen vliegen. Gelukkig gaan de jaren voor mijn beleving niet zo snel dan een slechtvalk kan aanvallen. Anders zou het zo snel gaan, dat niemand meer een geheugen nodig zou hebben. Het zou de moeite niet zijn om iets te onthouden.
Opgedane ervaringen moeten nu eenmaal onthouden worden om te kunnen overleven.

Om mijn duiven de tijd te geven om ervaringen te onthouden, heb ik ze veelal in het hok zitten. Ze onthouden zo langzaam, dat ik ze iedere dag aan de slechtvalk kan aanbieden. Daarom laat ik ze vanaf 1 oktober tot en met 31 maart in het hok zitten. Dat kan niet anders, want mijn duiven zijn cultuurvogels, die door onze voorvaderen zijn veredeld op vliegeigenschappen. Mijn duiven zijn daarom geen puur natuur meer en dat kun je van de slechtvalk niet zeggen. De slechtvalk komt van nature heel veel voor in Nederland, want overal in het land groeien van nature betonnen torens en hoge gebouwen uit de grond. Dat valt niet tegen te houden. Net zo min als de nestkasten er, al dan niet voorzien van camera, van nature voorkomen.

De natuur heeft ons in 2013 leden gekost. Er zijn diverse liefhebbers, die meer verdriet dan aardigheid aan hun hobby beleefden. Daarom zijn zij gestopt met hun liefhebberij.
Tja, ik kan het begrijpen, want ik heb in 2013 zo af en toe ook wel eens een traantje weggepinkt. De kweek 2013 heeft niet de kans gehad om de vliegkunsten te tonen. Daarom hebben er bij mij ook geen vluchtbeoordelingen plaatsgevonden.

In 2014 moet mijn stam Birmingham Rollers weer op sterkte komen. Daar waren in mei 2013 al zware klappen gevallen onder de kweekduiven. Toch zet ik maar weer aan, ondanks een koppeltje slechtvalken op hemelsbreed zo’n 500 meter. Die verblijven bij de Bavaria bierbrouwerij. Toegegeven daar ben ik ook graag, maar ik hoop niet, dat ze er net als ik 35 jaar dienst zullen doen.

Mocht het in 2014 niet lukken: Dan ga ik er soepduiven bij houden. Ik heb gehoord dat soepduivenrassen uitermate geschikt zijn om de natuur een handje te helpen. Eerst de slechtvalken hun dagelijkse portie voeren, om de paar dagen de havik ook wat gunnen en als er tijd over blijft de dagelijkse training voor mijn juweeltjes. Voor twee maanden luchtacrobatiek van mijn duiven in mei en juni wil ik 10 maanden stront krabben.

Slechts twee maanden per jaar uit eerbetoon aan onze voorvaderen. Slechts twee maanden, door de Birmingham Rollers voor de Engelsen, door de Wammen voor de Turken, door de Wuta’s voor de Grieken; door de …… voor de …..

Kees van Kollenburg

Dank je wel voor je inzending Kees. Maar tilduiven kan je absoluut niet langer dan drie a 4 weken ophouden. Deze unieke sport welke nergens op de wereld voorkomt, mag niet verloren gaan door het plaatsen van broed- en nestkasten voor slechtvalken. Laat de natuur zijn gang gaan, daar hebben de tilduivenliefhebbers uiteraard niets op tegen. Wel tegen 8 broedkasten in Den Haag en omgeving. Daar protesteert Ons Belang tegen.

Het Bestuur van Ons Belang

prroooislechtvalken