Boek over Haagse tilduiven

Boek over Haagse tilduiven

Zaterdag is het boek ‘Lucht op plat’ over Haagse tilduiven gepresenteerd. Cabaretier Sjaak Bral reikte het eerste exemplaar uit aan ‘duifmeneer’ Lloyd Schuilenburg.

boek over Haagse tilduivenIn de jaren na de oorlog hielden duizenden Hagenaars tilduiven en waren de daken in de Schilderswijk ermee bezaaid. De sport is om vanaf het dak of balkon elkaars duiven te vangen, hetgeen prachtige gewoontes, trucs en anekdotes heeft opgeleverd.

Helaas dreigt deze typisch Haagse hobby te verdwijnen. Reden voor Thor Hendriks om deze traditie vast te leggen in een boek. “Het zou heel jammer zijn als het verdwijnt”, vindt Hendriks. Toch hoort de schrijver zelf ook tot de groep die met de hobby  is gestopt. “Ik ben op een gegeven moment verhuisd en buiten Den Haag valt er weinig te vangen. Het is een sport waar je anderen voor nodig hebt.”

Foto’s: Richard Mulder

Omschrijving

Inhoudsopgave

“Dit boek van Thor Hendriks opent een voor velen onbekend hoofdstuk in onze stadsgeschiedenis. Vol vakkennis, maar ook vol sappige anekdotes en stoere verhalen over valse schoorstenen en het schiethok, tillenwippers en vreemde doffers. Ik wens u vele genoeglijke momenten met dit heerlijke Haagse boek!”
Sjaak BralDit is het eerste boek over Haagse tilduiven. Een hobby die alleen in Den Haag en omstreken beoefend wordt en mij als geboren Hagenaar fascineert. In de jaren na de oorlog hielden duizenden Hagenaars tilduiven en waren de daken in de Schilderswijk bezaaid met tillen. De sport is om vanaf het dak of balkon elkaars duiven te vangen, hetgeen prachtige gewoontes, trucs en anekdotes heeft opgeleverd. Deze ooit zo populaire hobby dreigt te verdwijnen en is voor zover ik heb kunnen nagaan nog nooit in boekvorm beschreven. Daarom heb ik me er de afgelopen twee jaar in de beschikbare tijd naast mijn werk in verdiept, heb het in kaart gebracht en ben bij tilduivenliefhebbers langs gegaan. Resultaat is dit boekje met veel foto’s, kaarten met de verspreiding van de tillen en toelichting op de geschiedenis en werking van deze oer-Haagse hobby. Veel plezier met lezen en ontdek wat bedoeld wordt met stellentrekkers, tillenwippers en in de spinazie liggen!
Thor Hendriks

Hier kunt U het boek over Haagse tilduiven kopen:

De Zwarte Vogel klik hier om naar de webite te gaan.

Over Haagse tilduiven interview

Luister hier naar een interview met schrijver Thor Hendriks.