Duivenmelkers in Poeldijk worden geteisterd door Slechtvalk!

thumbslechtvalkkerkkk

POELDIJK – ‘Het is een killer,’ vertelt Jos van Bergen Henegouwen geëmotioneerd. In een half jaar tijd heeft de slechtvalk volgens hem al minstens honderden vogels uit de lucht geslagen en gedood. Jos is duivenmelker. Bij hem heeft de slechtvalk ook al een slachtoffer gemaakt .

‘Vorige week riep mijn vrouw me: Jos, moet je nu eens kijken. Ons hele grasveld lag bezaaid met veren. Een van mijn beste postduiven was dood. We kunnen er niets tegen doen, want de slechtvalk is een beschermde diersoort. Helaas heeft hij geen natuurlijke vijanden. We kunnen alleen lijdzaam toezien.’

De slechtvalk woont op de kerktoren van Poeldijk. ‘Soms zie ik de veren en het bloed zo van de toren afspatten,’ zegt duivenmelker Aad Broch, die vlak bij de kerk woont.
Met zijn verrekijker houdt hij de slechtvalk in de gaten. ‘Kijk. Nu is hij rustig, volgevreten. Dat is voor mij het teken dat ik mijn jonge postduiven kan loslaten. Die moeten toch leren vliegen, zodat ik ze in kan zetten voor wedstrijden.’ Die jonkies, zijn nog niet zo snel, dus als de slechtvalk honger heeft zijn ze een makkelijke prooi voor hem.’

‘Het is te hopen dat de slechtvalk snel op zoek gaat naar een partner. Dan zijn wij tenminste verlost van deze moordenaar,’ verzucht Aad Broch.

West Safari