Paratyfus

Paratyfus (niet te verwarren met vlektyfus) is een darminfectie met bacteriën van de soort Salmonella paratyphi type A, B of C. Paratyfus wordt praktisch alleen verspreid door consumptie van water en/of voedsel dat besmet is met faeces of urine van patiënten of dragers. Het zijn pathogenen die efficiënt de darmwand passeren en het mononucleair fagocytosesysteem kunnen infecteren. Na de darm infecteren de bacteriën vaak de rest van het lichaam via de bloedbaan. Paratyfus is zeer verwant aan buiktyfus.
Paratyfus
bacterie salmonella typhi
  • slechte hygiënische omstandigheden
  • koorts en diarree
  • bacterie salmonella paratyphi
  • paratyfus is een besmettelijke ziekte

Paratyfus bij duiven

Inhoudsopgave

Een duif met zo’n draaihals gedrag heeft Paratyphus (Salmonella) of en dit laatste is het meest waarschijnlijk) een besmetting met het Paramyxo-virus.Zo’n dier moet onmiddellijk worden geïsoleerd en na diagnose zullen de overige duiven behandeld moeten worden. Overigens heeft dit dier weinig overlevingskansen. Dus nogmaals direct apart zetten en laten “inslapen”. Hokken goed schoonmaken en op tijd en niet teveel voeren. Worden er meer duiven ziek, zoveel mogelijk apart zetten. Het valt mij altijd op, dat paratyphus meer bij de duiven dan bij doffers voorkomt.

Paratyfus duiven (Salmonella)

duivenziektes
Duivenziektes

 

 

 

 

 

Paratyfus kan worden veroorzaakt door niet hygiënische omstandigheden en de verontreiniging van voer door knaagdieren. Het kan ook voorkomen bij de introductie van nieuwe duiven in het hok, zonder te controleren of deze gezond zijn. Voordat je nieuwe duiven bij de andere duiven laat kun je ze het beste isoleren en observeren voor 5 dagen, voordat je ze met andere duiven in aanmerking laat komen.

Symptomen van Paratyfus:

Verlies van conditie en gewicht.
Groene slijmerige uitwerpselen.
Zwelling van het been en vleugelgewrichten.
Mank
Onbevruchte eieren.
Gedraaide hals (zelden)
Een oog blindheid (zelden)

Producten voor preventie en cure Paratyfus :
Furaltadone & colistine 5 (DAC)
Trimethoprim? Sulfa (DAC)
Parastop (Belgica-DeWeerd)
Parastop (Pantex)
Pantrim (Pantex)
Para-Mix 1 (Travipharma)
Sal-Bac Vaccin (Bio-Mune)


2. paramyxovirus (PMV)

Duivenziektes
Paramyxovirus

 

 

 

 

Om Paramyxoviruste  voorkomen wordt aanbevolen dat alle dieren ten minste eenmaal per jaar worden gevaccineerd. Jonge vogels kun je laten vaccineren bij 4 tot 8 weken oud, maar niet later dan 4 weken. Vaccineren van alle vogels 4 weken vóór het broedseizoen. Zodra een duif Paramyxovirus heeft, is er weinig wat je kunt doen, vaccinatie op dit punt zal niet ten goed doen. We raden aan om al de duiven die de ziekte hebben, worden behandeld met La-Sota, die heeft al eerder laten zien wat een succes hier mee kan gehaald worden.

Symptomen van paramyxovirus:
Verlies van het gewicht
Waterige groene slijmerige ontlasting.
Parastop (Belgica-DeWeerd)
Het verdraaien van de nek en het hoofd

Producten voor het voorkomen of te genezen:
PMV1 Vaccin (Paratyfus)
LaSota (Paratyfus)
* OPMERKING: Als een zichtbare Paramyxovirus probleem optreedt, kunt u de volgende oplossing proberen. Dit werd aanbevolen door een aantal van de meest vooraanstaande duif dierenartsen in Nederland en België. Vaccineer de getroffen duif 3 x in een week, met PMV-1 gedode virus vaccin, 0,5 cc per schot in de nek, op zondag, woensdag en zondag. Na de behandeling, houden duif geïsoleerd voor een extra week, om ervoor te zorgen dat alle symptomen zijn verdwenen. Vergeet niet, dat de vogel altijd een vervoerder zal blijven.

Paratyfus wiki

Paratyfus wordt overgedragen door het eten of drinken van met deze bacteriën besmet voedsel of water. Het komt op dat voedsel of in dat water terecht door besmetting met fecaliën van (menselijke of dierlijke) dragers van de bacterie. Vanuit de darm kan de bacterie zich ook verder in het lichaam verspreiden. Symptomen zijn buikpijn, hoge koorts, hoofdpijn, algemeen ziek voelen. Diarree komt weleens voor, maar verstopping ook.
Lees Meer>>>

Wat is salmonellose?

De salmonellabacterie die salmonellose veroorzaakt, komt in Nederland veel voor bij landbouwhuisdieren en hun producten. Daardoor is salmonella vaak de oorzaak van darminfecties bij mensen.
Er zijn vele verschillende types van de salmonellabacterie. Salmonella Typhimurium en Salmonella Enteritidis komen in Nederland het meest voor. Salmonella Typhi en Salmonella Paratyphi zijn de veroorzakers van buiktyfus en paratyfus.

Wat zijn symptomen van salmonellose?

Bij een in Nederland opgelopen infectie zijn de meest voorkomende klachten:

  • buikkrampen;
  • misselijkheid;
  • braken;
  • diarree;
  • soms is er bloed en slijm in de ontlasting aanwezig;
  • daarnaast kunnen hoofdpijn, lichte koorts, en spierpijn optreden.

Lees Meer op RIVM>>>


Zie ook:

Wat klonen tot gevolg kan hebben…..
Einde Paratyfus duiven pagina.