Reactie op De Duivenbode van April 2016

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Slechtvalken

Hallo leden van Ons Belang,

Aanstaande maandag 25 april 2016 ledenvergadering/clubavond Ons Belang in ons clubhuis Het Kleindierencentrum in Het Zuiderpark te Den Haag. Veel nieuws en een gastspreker over de slechtvalkenproblematiek!

Hieronder een reactie van ons lid de heer D.Gravesteijn uit Zwolle.

Geachte heer Nieuwmans,

Gister De Duivenbode ontvangen. Wat een mooi blad !
Mooie foto’s en veel informatie. Ik had veel eerder lid moeten worden van Ons Belang.
Het duivenvirus werkt helaas nu veel sterker.
Het is wel even wennen, na zo veel jaren volgens de standaard gefokt te hebben en veel tentoonstellingen bezocht, nu weer de tilkroppers te zien. Toch mooi zo veel bastaarden.
Wat een gezeur bij het plaatsen van een til. In mijn herinnering ging dat alleen over tillen op het dak of uit de nok. Je moest een vergunning hebben. Anders werd je er af geschreven. Op balkon of in de tuin, dat is nieuw voor mij. Maar de vooruitgang ( ? ) gaat door. Als je elkaar maar dwars kunt zitten !
Is die foto van de til in de takels genomen van een verhuizing van de enen kant van de straat naar de andere kant ? Ik meen zo’n foto een keer tegen gekomen te zijn op internet. Het is wel een spektakel. Prachtig.
Graag wil ik de tilsport promoten. Maar hier in Zwolle heeft het weinig zin. Hoewel ik een keer op de kleindieren tentoonstelling van de vereniging hier een video voorstelling tegen kwam over de tilsport. Een kopie van die dvd heb ik toen gekregen. Die speel ik zo nu en dan af.
Is er een voorbeeld bezwaarschrift te krijgen om te reageren tegen de slechtvalken of havik nesten ? Want ik wil ook graag mijn ongenoegen en zorg uiten. Heb vroeger nooit meegemaakt dat een duif gepakt werd door een stootvogel dus roofvogel. Wel hadden “we” last van antennes voor de radio’s. Maar een jonge havik door de spaarpot in de ren en dan de springer opeten……….te gek van woorden ! De tillen van de Haagse tilsport liggen er al vele , vele jaren. Moeten deze nu verdrongen worden door nieuwkomers, de nestkasten van roofvogels ? Nee toch !
Die foto uit 1945 roept bij mij ook een jeugdherinnering op. Met mijn vader en buren stonden ook wij op het dak te zwaaien met vlaggen naar de vliegtuigen die voedsel af wierpen. Ik weet het nog heel goed. En wat smaakte dat witte brood lekker ! Zo heb ik het later nooit meer geproefd.
Nogmaals mijn dank voor het mooie blad.
Met hartelijke groet,
Nico D. Gravesteijn.

p.s. 25 april kom ik niet op de vergadering. Wel wil ik de zondag voor Kerst de bijeenkomst bezoeken. Dat is overdag, dan kan ik met de trein heen en weer.