Een bericht uit Saoedie Aribië

Geachte heer, mevrouw,

Misschien een vreemde vraag, maar ik probeer het toch.

Ik woon met mijn gezin in Saoedi Arabië. Wij wonen in een compound met veel groen, temidden van droge woestijn. Er wordt hier bijna dag en nacht bewaterd. Hierdoor zijn er ook veel vogels: veel mynah’s (een familielied van de beo), duiven en bulbuls.

Het klimaat is hier extreem, maar er zijn ook veel katten. Een vogel die op de grond beland, maakt weinig kans. Regelmatig komen mensen bij ons langs met baby-vogeltjes, Meestal zijn het jonge duiven. We proberen wel de vogels terug te zetten op een veilige plek, maar als er geen ouders rondvliegen, is zo’n kleintje binnen 2 uur dood in de hitte.

Wij proberen dan de vogels groot te brengen, maar het lukt ons niet goed om de krop te vullen. We hebben niet de juiste hulpmiddelen en kunnen die hier ook niet kopen. De dierenarts in het kamp weet niets van vogels, en wil alleen een spuitje geven. Het is hartverscheurend om die kleine vogeltjes dood te zien gaan. Ik vermoed, dat er (door onze klungeligheid) vocht in de longen komt.

Kortom, mijn vraag is of er iemand is die mij kan leren hoe je een baby-duifje voeren moet. En waar ik zo’n spuit kan kopen waarmee ik in de krop kan komen.

Ik kom in de zomermaanden naar Nederland voor vakantie en zou dan tijd hebben om wat spulletjes te kopen. Maar zou u dan iemand weten in Den Haag die mij dat voeren kan laten zien?

Graag hoor ik uw bericht,

vriendelijke groet,

Janneke Melles

Filmpjes: afkomstig van Tilduivenvereniging Ons Belang