Duiven houden

U wilt Duiven houden? Wij hebben alle informatie over duiven houden voor u, ook vind u verdere informatie over de omgevingsvergunning en de aanvraag.

Als u zich hebt aangemeld als lid van Tilduivenvereniging “Ons Belang” en u hebt nog geen duiven, dan kunt u de volgende acties gaan ondernemen. Wilt u alleen lid zijn van “Ons Belang” en geen duiven houden, maar alleen op onze clubavonden gezellig kletsen met de leden, geen punt. U betaalt gewoon de contributie ad 20 euro en u ontvangt 4 maal per jaar De Duivenbode, vol met wetenswaardigheden. Ook kunt u stukjes schrijven in De Duivenbode en een bestuursfunctie bekleden.

Duiven houden

Inhoudsopgave

Als u met tilduiven (duiven) wilt beginnen en u hebt zich aangemeld als lid en de contributie betaald, dan gaan wij u informeren hoe dat in zijn werk gaat. Uiteraard begint u met het plaatsen van een duiventil, op het dak, op het balkon of in de tuin. Let goed op, voor alle duiventillen dient u een controle te doen om te bekijken of u een omgevingsvergunning nodig hebt. Zonder een omgevingsvergunning voor het plaatsen van een duiventil is het houden van duiven niet mogelijk. Bent u eigenwijs en u plaatst zomaar een duiventil op het dak, balkon of in de tuin dan kan de Gemeente of te wel het handhavingsteam van de Gemeente langskomen om de duiventil zo spoedig mogelijk te verwijderen.

Verwijderen

U krijgt dan drie weken de tijd de duiventil te verwijderen. Als de til niet wordt verwijderd, dan wordt er een dwangsom van 1000 euro opgelegd. Voor duiventillen die langer dan 15 jaar geplaatst zijn en waarvoor geen omgevingsvergunning is afgegeven, zullen de oude regels van voorheen Bouw- en woning Toezicht gelden en zullen apart worden bekeken. Vaak komen die in een gedoogsituatie terecht, met als gevolg dat de duiventil onder voorbehoud kan blijven staan.

Omgevingsvergunning: Duiven houden

 

duiven houdenStel dat u een omgevingsvergunning hebt verkregen van de Gemeente, dan is het van belang of u een koopwoning of een huurwoning heeft. Hebt u een zelfstandige koopwoning en is er geen vereniging van eigenaren, dan is met het hebben van een omgevingsvergunning toegestaan een duiventil te plaatsen, die voldoet aan de regels van de omgevingsvergunning.

Hebt u echter een huurhuis, b.v. gehuurd van een woningbouwvereniging, dan is zonder iets gebouwd te hebben, het uitermate belangrijk toestemming te vragen aan de woningbouwvereniging of aan de huisbaas. Doet u dat niet, dan kunt u grote problemen krijgen als u zonder toestemming toch een duiventil plaatst. Dus nadrukkelijk wijzen wij u er op, dat het plaatsen van een duiventil zonder toestemming van de verhuurder NIET is aan te raden. De tilduivenbond kan dan in zo’n geval moeilijk bemiddelen, daar de verhuurder dan via de rechter zijn gelijk kan eisen.

Dus altijd eerst toestemming krijgen van de verhuurder. De ervaring leert bijvoorbeeld, dat verhuurder Metterwoon geen huisdieren wil in zijn verhuurde woningen en laatst nog heeft een tilduivenliefhebber op last van de rechter en tegen betaling van de proceskosten, zijn duiven moeten opruimen. Dus u bent gewaarschuwd.

De woningbouwverenigingen Vestia, Staedion en Haagwonen hebben met tilduivenvereniging “Ons Belang” afspraken gemaakt voor duiven houden. Voorgaande woningbouwverenigingen stellen dan ook onder andere als voorwaarde voor duiven houden van tilduiven, dat u lid bent van “Ons Belang”. Woont u in een van deze woningen, dan kunt u het beste contact met ons opnemen via:

Maar let op: Voor eigen woningbezitters in een flat of in een complex waar meer zelfstandige eigen woningen zijn, dan is het belangrijk de statuten goed door te lezen. In het bijzonder: mogen er wel of niet huisdieren c.q. duiven worden gehouden. Als een eigenaar met duiven b.v. op zijn balkon wil beginnen, is het raadzaam de Vereniging van eigenaren (V.V.E.) te informeren van zijn plannen. Privaatrechtelijk kan de V.V.E. het houden van duiven verbieden!

Zie ook kleine vergunning:

Kleine vergunning aanvragen

 

Einde duiven houden pagina.

Zie ook:

 

Einde duiven houden pagina.

Dit bericht heeft één reactie

Reacties zijn gesloten.