Weetjes over duiven

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:algemeen

Weetjes over duiven

Waar moet ik op letten bij het uit wennen van duiven?

Inhoudsopgave

Eerst moeten de duiven natuurlijk gewend raken aan hun omgeving. Laat ze daarom eerst twee weken in hun hok zitten. Ze moeten natuurlijk wel voldoende uitzicht op de omgeving hebben. Een spoetnik, of een ren zou hierbij ideaal zijn. Wat verder van belang is dat de duiven op vaste tijden gevoerd worden en dat ze vooral niet te veel voer krijgen. Dit voorkomt een hoop problemen bij het binnenroepen van de duiven.
Jonge duiven hebben over het algemeen geen moeite met het terugvinden van het hok. Oude duiven die nog nooit los zijn geweest, kunt u beter huisvesten in een grote ren en niet loslaten.

Weetjes over duiven

Wat eten de jonge duifjes die nog in het nestje zitten?
De jonge duiven worden de eerste 5 dagen gevoerd met kropmelk. Zoals de naam al doet vermoeden wordt deze melk gevormd in de krop van de ouders. Na een aantal dagen voegen de ouders geweekte granen toe aan de melk. Vervolgens leren de jongen zelf eten. Dit kan gestimuleerd worden door kleine voerbakjes in de broedhokken te zetten. Wanneer de jongen overschakelen op hard voer is verschillend. Soms geven de ouders na 30 dagen nog steeds kropmelk.

Wat betekent “roek”?
De kleur Roek wil zeggen een eenkleurige duif, dus een duif zonder extra tekeningspatroon. Voorheen stonden de Roeken ook in de standaard vermeld maar dat is wat achterhaald. Roek kan wel zijn met banden.

Mijn duiven worden de laatste tijd belaagd door een roofvogel. Wat moet ik doen?
Het kan helpen de duiven eerst een langere periode vast te houden en vervolgens op zeer onregelmatige tijdstippen loslaten, zodat de roofvogel in kwestie er geen pijl meer op kan trekken wanneer zijn lunch wordt opgediend.

Waarom moet ik mijn duiven grit geven?
In de mengvoeders die in de handel zijn, zitten onvoldoende mineralen. Door het eten van een gritmengels kan een duif deze mineralen aanvullen. Tevens zorgen de steentjes in het mengsel ervoor dat het voer in de spiermaag van de duif beter verteerd kan worden.

Weetjes over duiven
Foto: Fred Sommer