Het is vandaag 15 oktober 2015 en……..

Haagse tilduiven krijgen bijzondere status – te zien in Landinwaarts

Uitzendingen: donderdag 15 oktober 2015, 19.20 uur, NPO 2
Website: www.ntr.nl/landinwaarts
Dieuwertje Blok en Petra Possel leiden ons weer langs pareltjes van cultuur en traditie in het NTR-programma Landinwaarts. Met vandaag:

Animal Inside Out in Natuurmuseum Fryslân
Natuurmuseum Fryslân kan zich vanaf deze week meten met metropolen als Londen, Frankfurt, Chicago en Dublin. Het museum heeft namelijk in navolging van deze steden de spectaculaire tentoonstelling ‘Animal Inside Out’ weten binnen te halen. Een primeur voor Nederland en dé kans om zo’n honderd gepatineerde dieren van binnen te bekijken, zonder vacht of huid, maar verder helemaal compleet. Zo staan er een geit, een haai, een giraf en zelfs een olifant. Die laatste gaan we nader inspecteren met hoofd dierenverzorger en olifantenkenner Bas Aalders van Dierenpark Amersfoort.

‘Aan tafel’ met Janny van der Heijden
Culinair publicist Janny van der Heijden – het wereldberoemde jurylid van Heel Holland Bakt – leidt ons door de kookboekententoonstelling ‘Aan tafel’ in Den Haag; over eetcultuur, etiquette, menukaarten en natuurlijk met heel veel kookboeken. Ze vertelt ook over haar eigen liefde voor koken en bakken die ontstond toen zij als zestienjarige het kookboek ‘Con Amore’ van Sophia Loren ontdekte.

Haagse tilduiven krijgen bijzondere status
Als je écht van duiven houdt, dan beoefen je de tilduivensport – zo zeggen ze in Den Haag. Zij kunnen het weten, want de tilduivensport die daar populair is, is uniek in de wereld. Volgens de regels van de sport worden elkaars tilduiven gevangen. Belangrijk is wel dat je goed tegen je verlies kunt, want als je een duif kwijtraakt die je zelf hebt geteeld, is dat niet leuk. Zeker niet als een andere duivenhouder hem vangt op een manier waarvan je denkt: ‘dat kan ook anders.’ De meeste duivenhouders kennen elkaar. Het zijn bijna allemaal mannen en wat je noemt ‘echte Hagenezen’. Over duiven raken ze nooit uitgepraat en dat doen ze vooral in tilduivenwinkels. Dieuwertje Blok bezoekt een paar tilduivenhouders en zo’n Haagse tilduivenwinkel, waar de mannen een grote verrassing wacht: de tilduivensport komt eindelijk officieel op de lijst Immaterieel Erfgoed.

Kampens Koggeschip
Drie jaar geleden werd bij sonaronderzoek van de rivierbodem van de IJssel bij Kampen een compleet Koggeschip uit de eerste helft van de vijftiende eeuw gevonden. Het handelsschip van ongeveer 24 meter lang zit metersdiep onder het zand in de bodem van de rivier. Op dit moment zijn de bergingswerkzaamheden in volle gang. Dieuwertje Blok gaat polshoogte nemen, samen met scheepsarcheologe Laura Koehler. Ook bezoeken ze samen het Maritiem Depot in Lelystad, waar het Koggeschip na de lichting naartoe gebracht zal worden en waar Laura Koehler het schip zal gaan conserveren.

Roadmovie langs Groningse streekgerechten
Chefkok Dick Soek uit Den Ham kookt exclusief met Groninger streekproducten. Petra Possel gaat met Soek op mini-roadtrip, ze gaan inkopen doen bij lokale leveranciers. Wat is de smaak van Groningen?

Noot voor de redactie (niet ter publicatie): neem voor meer informatie en interviews contact op met NTR Marketing & Communicatie, communicatie@ntr.nl of 035-677 4130. Zie voor foto’s onze perssite www.ntr.nl/pers.

Foto: Haagse tilduiven krijgen bijzondere status.
V.l.n.r. Ineke Strouken (Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed), Dieuwertje Blok (NTR), Guus Nieuwmans (Voorzitter Tilduivenbond Ons Belang), Saskia van Oostveen (medewerkster Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed) en Kees van der Weel (commissielid Tilduivenbond Ons Belang).

SONY DSC
SONY DSC