Voedingsleer

Bestemd voor liefhebbers van vogels, ook bestemd voor tilduivenliefhebbers.

Nu onze vogels in de rui zijn, waardoor ook de kweek is afgelopen, komt nu de vraag; kunnen wij wat voor onze vogels doen, om onze vogels ten eerste door de rui te helpen, zodat ze weer in volle conditie komen. Want vooral bij tilduivenliefhebbers komen deze vogels juist nu zeer veel te kort. Immers in het algemeen wordt er enkel droog voer met daarbij wat roodsteen verstrekt en daarmee moeten deze vogels weer in conditie komen.

Maar is dit wel voldoende? Ik weet zeker van niet.

Want de vogels in de vrije natuur zullen zeker betere voeding tot hun beschikking hebben, wat tot gevolg heeft dat deze vogels beter voor hun taak berekend zijn voor de volgende voortplanting.

Maar nu de vraag: Kunnen wij wat voor onze vogels doen?

En dat is mogelijk, dor deze vogels bij hun normale voer ook dierlijke en plantaardige voeding te verstekken, voornamelijk voor diegenen die weer in het voorjaar willen gaan kweken met hun vogels. Dat is alleen mogelijk met kweekvogels die in zeer goede conditie zijn, want dan is ook voor u succes verzekerd.

Nu de vraag: wat is deze voeding?

Dat bestaat uit dierlijke voeding, eieren hardgekookt met daarbij groenvoer, andijvie of sla; ook kunt u ter afwisseling een appel raspen of een sinaasappel uitpersen en dat over het ei doen. Maar u moet er vooral voor zorgen dat het een rullige massa wordt, is het te nat doet u er dan wat fijn gemalen beschuit bij.

Ik zelf gebruik een groentemolen waarmee ik alles maal, eieren met schil, groenten of appelen. Ook kunt u, vooral in het begin, wat hennepzaad erbij doen, u kunt er van verzekerd zijn dat het dan zeer graag door uw vogels gegeten wordt.

U allen met uw vogels veel succes toegewenst, teken ik met sportgroeten,

Bonds Keurmeester van Vogels, J.R. Soer, Den Haag.

Dit geschreven stuk komt uit de duivenbode van Ons Belang no.2  1968.