Vakantietijd en ruitijd.

Hallo leden van tilduivenvereniging Ons Belang,

Vele tilduivenliefhebbers gaan in juli lekker op vakantie en genieten. Als je niet op vakantie gaat en dat zijn er velen, dan is het de tijd om je duiventil wat op te knappen. De ren en de kiosk in grijze tinten en de lichthokken binnenin met muurverf. Kijken of alles in orde is met betrekking tot eventuele lekkages.

Ook de ruitijd komt eraan en dan is het een verentroep van je welste. Elk jaar hoor je weer: Het lijkt wel of mijn duiven veel meer ruien dan vorig jaar, maar dat is niet waar. Probeer minimaal twee keer per week je duivenhokken schoon te houden, je water- en je voerpoten te ontdoen van al die kleine veertjes. Want pas op: luis en ander ongedierte liggen in deze tijd op de loer!

Laat als het even kan elke dag je duiven lekker vliegen en houdt ze in de gaten als ze in elkaar gaan zitten. Vooral tilduiven kunnen ziek worden van de rui. Doe zelf bij het schoonmaken een mondkapje voor (zo te halen bij De Gamma) en ruim zoveel mogelijk de verentroep op. De ruitijd begint half juli en kan wel doorlopen tot half december. Sommige tilduiven hebben veel last van de rui en anderen weer niet. Laat ze niet uit als er veel wind is, want dan is het mogelijk dat ze in tuinen of bomen terecht komen. Of te wel: houdt iedere duif afzonderlijk goed in de gaten in de ruitijd. Het is toch onze hobby en door een goede verzorging heb je er veel meer plezier in.

Verhaaltjes van: je moet dat of dat kopen is grote onzin. Mijn vader deed altijd roestige spijkers in het water tijden de ruitijd, maar dat is ook grote onzin.

Allen leden van Ons Belang een hele fijne vakantie toegewenst!

Het Bestuur van Ons Belang.