Neem niet teveel Tilduiven en waarom?

Hallo leden van Ons Belang,

Een van de grootste virussen van de tilduivenliefhebber is dat er teveel duiven op en in de til zitten. In de jaren ’50 en daarna had een til op het dak 10 donkerhokken, waarvan een schiethok. In de kiosk stond er een lichthok van 12 en dat allemaal bij elkaar kon je hooguit 22 duiven bezitten. Het was een door de gemeente goedgekeurde til en had je 5 a 6 doffers vliegen en 5 a 6 duivinnen om mee te gooien, dan zat je al goed. Ieder week ving je wel een paar duiven en die bracht je weg naar de winkel om daarvoor duivenvoer te kopen. Een metselaar zoals mijn vader verdiende 50 a 60 gulden en dat is nu 25 euro in de week. (48 uur).

Dus het vangen van duiven speelde financieel een grote rol. Een duif kostte toen der tijd 6 a 10 gulden. De zwarte vogel ( de ouwe Dorus) keek heel goed wat die inkocht: voor een mooie duif gaf hij 7,50 gulden en een minder mooie duif 4 gulden. Dus had je 4 duiven gevangen dan had je al gauw gratis voer.

De doffers werden dagelijks wel 4 a 5 keer opengetrokken en wat bleek dat de meeste duivinnen werden gevangen als de doffer al een paar keer uit was geweest. Dat kan je nu ook testen. Trek maar een doffer open en laat er dan een duivin bij vliegen. De doffer gaat met het duivinnetje lekker een stuk vliegen en komt dan pas naar huis. Een doffer die al op een dag een paar keer is uit geweest, is veel sneller en doet veel meer zijn hokwerk.

Conclusie: laat je doffers veel meer uit op een dag en het resultaat zal verbluffend zijn. Maar deze vlieger gaat nu niet meer op, daar we niet 5 a 6 doffers hebben, maar soms wel 16 doffers en dan is de dag te kort om ze allemaal uit te laten, laat staan een stuk of vier keer zoals hierboven is omschreven.

Ook een nadeel van veel duiven, dat er veel hokken moeten worden schoongemaakt, veel duivenvoer en zand gekocht moet worden enz. De tilduivensport is een goedkope hobby ten opzichte van bijvoorbeeld postduiven. Het houden van postduiven kost gemiddeld 200 euro in de maand en een aantal van 12 tilduiven maar 20 euro in de maand.

En geef je duiven niet te veel voer. Mijn bonen-voerpotten zijn elke dag helemaal leeggegeten en dan op vaste tijd weer een klein handje voer en schoonwater en klaar is Kees. Niks speciale spullen erin en als je jongen hebt altijd hetzelfde voer blijven geven. Daar zijn ze dan aan gewend en eten alles op. Als je van mengsel gaat wisselen, dan ontstaan er problemen, want dan eten je duiven het nieuwe spul niet op of ze gooien het eruit. Al het bovenstaande heb ik uit mijn 70-jarige ervaring met tilduiven zo aangeleerd en het plezier van de TILDUIVENSPORT is dan ook zeer groot.

Maar het blijft altijd wel zo, dat we allemaal verschillende mensen zijn met een eigen karakter en een eigen visie en dat moet worden gerespecteerd!

Guus Nieuwmans (voorzitter Ons Belang)

 

Dit bericht heeft 2 reacties

Reacties zijn gesloten.